Kaikki valmista kauden avaukseen?

22.10.2007


Futsal-Liiga potkaistaan käyntiin tiistaina neljän ottelun voimin.

Mad Maxin edustusjoukkueen kausi liigassa alkaa tiistaina kotiottelulla Sääksjärven Loisketta vastaan.  Valmistautuminen alkoi elokuun puolivälissä ja siitä asti on harjoiteltu 2-4 kertaa viikossa. Nyt siis nähdään, onko joukkue sellaisessa iskussa, että voidaan tosissaan lähteä tavoittelemaan mitalia.

Kotijoukkue lähtee otteluun hienoisena ennakkosuosikkina Loiskeen lukuisten pelikieltojen ja loukkaantumisten johdosta. Kuten monessa joukkueurheilussa, myös futsalissa on aina yllätyksen mahdollisuus, joten Loiskettakaan ei tule aliarvioida, vaan otteluun on lähdettävä pelaamaan omaa tarkkaa puolustuspeliä ja pyrittävä hyödyntämään vastustajan virheet mahdollisimman hyvin. Loiskeessakin löytyy paljon pelureita, jotka ovat pelanneet lajia jo vuosia ja osaavat kyllä rankaista vastustajan virheistä.

Harjoitusotteluissa Mad Maxin ongelmana on ollut viimeistely ja siinä on yksi seikka, joka pitäisi saada kuntoon heti ensimmäisessä ottelussa. Paikkoja on kyllä pystytty luomaan, mutta viimeinen terävyys ja kylmäpäisyys ovat puuttuneet. Joukkueessa tehopisteet ovat aikaisempina vuosina jakaantuneet suhteellisen tasaisesti, joka tietysti on hyvä asia, mutta selkeää ”ykköstykkiä” joukkue kuitenkin kaipaa. Vaihtoehtoja on monia, kuten esim. Niskavaara, Mikkola, Helpiö ja Kopra, jotka kaikki ovat jo kokeneita futsalistoja. Joni Niskavaara kolkutteli viime kaudella maajoukkueenkin portteja, mutta ikävä loukkaantuminen juuri ennen karsintamatseja jätti hänet sivuun sinivalkoisten riveistä. Mikkola, Helpiö ja Kopra ovat kuuluneet joukkueeseen sen perustamisesta asti, joten suotta ei voida puhua kokeneista pelaajista. Kokemusta tarvitaan kun panokset kasvavat ja näiltä pelaajilta onkin syytä odottaa tulevalla kaudella vastuun ottamista.

Jarno Mattilan kausi Fc Hakan edustuksessa on vielä kesken, joten häntä ei vielä alkukauden peleissä nähdä, mutta liityttyään joukkueeseen, on hänkin ehdolla kauden ”pistepyssyksi”.

Menetettyään puolustuspäästä tärkeitä pelaajia, on uusien vastuunottajien aika astua esiin. Kuusikon veljeksistä ”Eikka” on edelleen joukkueen ehdottomia luottopelaajia ja on kantanut vastuuta takalinjoilla jo usean kauden ajan. Toinen selkeä vastuunkantaja on kasvamassa Timo Kopolasta, jonka kehitys vuosien varrella on vankistanut hänen paikkaansa liigan puolustajaeliitissä.

Maalivahtiosastollakin tullaan kauden aikana tarvitsemaan ”haamukoppeja” ja siitä tulevat pitämään huolen Tuomas Kallioinen, Jarmo Juvonen sekä Mikko Imeläinen.

Uusien pelaajien saama vastuu kasvaa tulevalla kaudella ja pelaajat, kuten Mikko Takala ja Janne Rantti, tullaan näkemään kentällä kauden aikana useaan otteeseen. Molemmat pelaajat ovat esittäneen lupaavia otteita kauden harjoitusotteluissa sekä harjoituksissa. Myös Jere Blom pyrkii vakiinnuttamaan paikkansa pelaavassa kymmenikössä. Viime kaudella Jere pelasi hyvät UEFA-ottelut, mutta suurimman osan kaudesta hän kuitenkin oli vuokralla WFT:n riveissä. Jirka Järvi on saanut paljon vastuuta harjoitusotteluissa ja hän onkin tehnyt varmaa työtä, varsinkin puolustussuuntaan. ”Jape” Hyökyvaaran teatterikiireet ovat helpottaneet ”näytöskauden” alettua ja hänkin on päässyt harjoittelemaan paremmin ja sitä kautta tekemään uutta paluuta futsalkentille. Japen taidot ja pelikäsitys ovat kovaa luokkaa, mutta lajikuntoon pääsemiseen tarvitaan vielä työtä, jotta kaikki hyöty ominaisuuksista saataisiin irti.

Joukkueen pitkäaikainen kapteeni, ”Jallu” Mäkelä, on joukkueelle tärkeä pelaaja omalla esimerkillään. Armoitettu taistelija osaa myös paikkojen järjestelemisen ja tarjoillee kauden aikana monia herkullisia paikkoja ”ketjukavereilleen”. Aki Iso-Pietilän futsalura Maxien paidassa jäi viime kaudella lyhyeksi, kun hän loukkaantui pahasti alkukauden cup-pelissä. Akin kuntoutuminen on edennyt kuitenkin niin hyvin, että hän liittynee joukkueen vahvuuteen jo tulevana viikonloppuna pohjoisen kiertueelle.

Pisimpään poissa vahvuudesta on kuitenkin Jarno Mäkinen, jonka polvi operoitiin kesällä ja hän joutuu odottamaan pääsyään tositoimiin vielä pitkään. ”Jasu” on kuitenkin kovalla työllä saanut kuntoutumiseen vauhtia ja lääkärien luvalla saa jo ruveta juoksemaan normaalisti. Vielä on kuitenkin matkaa pallollisiin reeneihin, jotta takaiskuilta vältyttäisiin.

Juha Paulamäen päätös tulevan kauden osalta on vielä tekemättä, mutta jos hän päättää vielä jatkaa, on joukkueella edelleen riveissään yksi valttikortti. Kaikilla osa-alueilla vahvasti pelaava ”Paulis” olisi joukkueelle suuri vahvistus ja toisi lisää mahdollisuuksia peluutuksissa.

Erittäin tärkeä osa joukkuetta on myös sen toimiva taustajoukko. Huoltajat Pesola, Harju ja Saarinen ovat toimineet esimerkillisesti harjoituskauden ja ovat antaneet pelaajien ja valmentajien keskittyä siihen olennaiseen. Samoin joukkueenjohtaja Tommi Innala on painanut hartiavoimin töitä seuran eteen ja taas kerran on kauden kynnyksellä kaikki asiat reilassa. Nämä tärkeät tausta mahdollistavat hyvän valmistautumisen kauteen ja sen läpiviemiseen.

 

Tiistaina nähdään joukkueen tämän hetkinen iskukyky ja ketkä pelaajista kentällä ovat taistelemassa pisteistä. Mielenkiintoista on myös nähdä joukkueen kentällisten koostumukset ja kuinka pelaajien yhteispeli sujuu.

Sanomattakin on selvää, että ottelusta lähdetään hakemaan kolmea pistettä ja kaikki muut vaihtoehdot olisivat pettymyksiä. Joukkueella on edessään heti tulevana viikonloppuna ”pohjoisen kiertue”, joten pitkälle reissulle olisi huomattavasti helpompi lähteä pistetili avattuna.

Toivottavasti Apian hallin lehtereille saapuu suuri joukko katsojia kannustamaan Mad Maxia uuden kauden avausottelussa. Valkeakoskella on aina ollut runsaslukuinen, kannustava ja asiantunteva yleisö, jota joukkue myös menestyäkseen tarvitsee.

Tervetuloa huutamaan Maxien kausi alkuun ja nauttimaan vauhdikkaasta viihteestä Apian halliin tiistaina klo 19:30 alkaen.