Jan Holm loistaa Mad Maxien maalilla
Kuva Jarno Mäkinen

Jan Holm loistaa Mad Maxien maalilla

Jan Holm (24 v) on pelannut Mad Maxissa kaudesta 2017-2018 alkaen ja nuoren maalivahdin tehtävät maalilla ovat päässeet oikeuksiinsa tällä kaudella joukkueen ykkösveskarina. Kehitys on ollut vahvaa ja Holm on todellakin lunastanut paikkansa. Viime kaudella Maxien maalia vahti ruotsalaismaalivahti Viktor Jansson, joka vartioi myös Ruotsin maajoukkueen maalia, Janssonin palattua takaisin Ruotsiin on vastuuseen siirtynyt Holm.

Kova vire ja pelikunto näkyy Holmin otteissa maalilla, mutta kuulemma siihen ei liity mitään salaisuutta.

– Maalivahdin tärkein ominaisuus on itseluottamus ja se on kunnossa alkukauden onnistumisten myötä, muuta salaisuutta ei vireeseen ole. Pitää myös muistaa, että tätä hommaa ei tehdä yksin. Kenttäpelaajat ovat tehneet veskarin hommasta helppoa tällä kaudella. Lisäksi valmennus ja pelaajat luottaa minuun ja se boostaa itseluottamusta.

– Haluaisin mainita vielä Häätylän Veetin panoksen, koska Veeti on ollut kova henkinen tuki ja sparraaja koko alkukauden! kiittää Holm vielä nuorempaa kollegaansa, joka on ottanut jo paikan nuorten U19 futsalmaajoukkueessa ja on saanut jo kansainvälistäkin pelikokemusta ulkomailta maajoukkueen mukana.

Viimeisimpänä pelinä pelattiin perjantai-illan ottelu Someron Voimaa, Holmin kasvattajaseuraa vastaan. Pelin ennakossa mietittiin valmentaja Tomi Tuomisen kanssa, miten peli-identiteetin ja oman pelin pitää säilyä taitavaa vastustajaa vastaan.

– Paikoitellen me onnistuimme annetussa tehtävässä, toteaa Holm. – Ensimmäisen puoliajan ensimmäiset 15min oli heikkoa. Puoliajalla kuitenkin päätettiin voittaa peli ja siihen me uskottiin koko ajan. Meille tehdyt maalit olivat taas niin sanottuja turhia maaleja. Hieno voitto lopulta ja peli-identiteettimme on vahvistunut viime peleissä. Tästä on hyvä jatkaa hommia.

Futsal-Liigoissa ratkotaan runkosarjan ottelut aina pelaten loppuun asti. Tasapelin tilanteessa pelataan ensin 5 minuutin jatkoaika ilman ns. kultaista maalia – aika pelataan aina loppuun tuli maaleja tai ei. Sen jälkeen ratkotaan peli 10 metrin vapaapotkuilla voittomaalikilpailussa.

– Henkilökohtaisesti olen aina pitänyt rankkareista. Rankkarikisat ovat 1vs1, jossa maalivahti pääsee olemaan isossa roolissa ja rankkareissa on aina läsnä henkinen kantti. Mielestäni tapa ratkaista voittaja on mieluisampi futsalissa kuin lopettaa tasuriin.

Holm luotsaa vastuuvalmentajana naisten Futsal-Ykkösen kärjessä pelaavaa joukkuetta. Maxeilla mahtuu SoVo peli mukaan lukien 3 peliä kahdeksaan päivään, että syyskierros saadaan taputeltua ennen vuoden vaihdetta.

– Kova puristus tosiaan edessä. 29 päivän sisään on ollut 11 peliä, kun lasken valmennuspestini pelit mukaan, joten futsalia tässä tulee elettyä ja hengitettyä. Pyrin parhaani mukaan priorisoimaan ajankäyttöäni niin että olen valmis tekemään parhaani jokaisissa treeneissä ja peleissä. Käytännössä se tarkoittaa muun elämän lievää laiminlyömistä, mutta nautin suuresti, että pelejä on paljon.

– Uni, ravinto ja liikunta on lääke pitämään virettä yllä näin yksinkertaisesti sanottuna.

Seuraava kotiottelu pelataan Apialla 17.12.2022 klo 15.00

– Tulkaa kaikki katsomaan vuoden vikaa peliä hallille lauantaina Vieskaa vastaan. Futsal on parasta paikan päällä! toivottelee Holm kaikki Mad Maxien fanit katsomaan syyskauden viimeistä ottelua vajaan viikon päästä. Sitä ennen kohdataan vielä AU vieraissa Loimaalla keskiviikkoiltana.